Suomi on suuri maa, josta löytyy runsaasti toinen toistaan parempia laskettelukeskuksia.
Suomen lukuisat laskettelukeskukset eroavat toisistaan merkittävästi niin sijainniltaan kuin ominaisuuksiltaankin.
Moni mieltää Etelä-Suomen laskettelukeskukset lähinnä pienemmiksi harjoittelupaikaksi lähellä asuville, ja Pohjois-Suomen hiihtokeskukset todellisiksi laskettelupaikoiksi. Etelä-Suomessakin on kuitenkin runsaasti tarjontaa ja laskettelemaan pääsee ilman pitkää ajomatkaa, toisinaan jopa julkisilla kulkuvälineillä. Helsingistä katsottuna Korpilammella sijaitsevan Serenan rinteet ovat helposti saavutettavissa ja viidestä rinteestä 1 tai 2 on usein auki myös plussakeleillä.
Etelä-Suomen laskettelukeskuksista eniten rinteitä on Vihti Ski Centerissä, joissa niitä on jopa 14 kappaletta. Vihti tarjoaa myös runsaasti hiihtolatuja. Hienoja maisemia voi löytää esimerkiksi Kirkkonummen lähellä sijaitsevalta Peuramaalta ja Hyvinkään Sveitsin hiihtokeskuksesta, joissa molemmissa rinteet ovat myös melko korkeita ja jonot usein maltillisia, joten laskettelusta pääsee todella nauttimaan.
Talma sijaitsee Kirkkonummen lähellä ja siellä on 8 rinnettä. Talma on erityisesti lautailijoiden ja freestylehiihtäjien suosiossa, mutta tekemistä riittää kaikille. Korkeita rinteitä kaipaavan kannattaa suunnata Påminneen, jonka rinteet ovat Etelä-Suomen korkeimmat. Pisin rinne on 600 metriä pitkä, ja korkeusero 85 metriä. Seuraavassa listassa hieman tietoa Suomen laskettelukeskuksista, kuten Talmasta ja Påminnestä.
Mikäli laskettelu Uudellamaalla kiinnostaa niin katso täältä sopiva majoitus Uudeltamaalta, josta käsin on helppo lähteä laskettelemaan.
Messilässä on mahdollista nauttia Salpausselän harjumaisemista, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Rinteitä on 10 kappaletta, ja lunta on talvella lähes aina, riippumatta säästä. Messilässä etäisyydet ovat lisäksi lyhyitä ja kaikki on kävelymatkan päässä. Pälkäneellä sijaitseva Sappee puolestaan tarjoaa yhden Suomen suurimmista hiihtokeskuksista, jossa on runsaasti tekemistä ympäri vuoden.
Messilässä lasketellessa on hyvä vuokrata mökki Päijä-Hämeestä, tutustu tarjontaan linkistä.
Keski-Suomi tunnetaan pikemminkin järvistään kuin laskettelukeskuksistaan, mutta siellä sijaitsee koko alueen laajuudelta runsaasti erilaisia laskettelukeskuksia, niin idässä kuin lännessäkin. Laskettelukeskuksissa esiintyy Keski-Suomen alueella runsaasti vaihtelua niin korkeuden kuin rinteidenkin suhteen. Itä-Suomen alueella korostuvat vaarat ja harjumaisemat, kun taas lännessä keskukset ovat usein kompakteja ja monipuolisia paikkoja.
Paras majoitus laskettelureissuun on ehdottomasti mökki, joten varaa sopiva mökki Keski-Suomesta.
Länsi-Suomessa aivan vierekkäin sijaitsevat Parran ja Sotkanrinteiden hiihtokeskukset, Vaasan ja Porin välissä. Parra sopii erityisesti lautailuun ja freestylelaskuun ja sen snowpark on monimuotoinen, vaikka kyseessä onkin melko pieni laskettelukeskus. Sotkanrinteet sisältävät Parran tavoin 3 rinnettä, ja alueelta löytyy lisäksi runsaasti myös valaistua hiihtolatua ja lapsille pulkkamäki.
Jämsän lähettyvillä sijaitseva Himos on yksi Suomen tunnetuimpia laskettelukeskuksia ja sen rinteissä viihtyy helposti useammankin päivän. Rinteitä on 25 kappaletta, joista jokainen löytää varmasti omaa taitotasoaan vastaavan ja itselleen sopivan laskettelupaikan. Himoksella on pyritty välttämään jonoja rakentamalla alueelle 16 hissiä, jotta vierailijat pääsevät keskittymään olennaiseen, eli laskemiseen.
Himos on oikea mökkeilijän paratiisi ja mikäs sen parempaa kuin yhdistää mökki- ja lasketteluloma. Varaa täältä paras majoitus Himokselta.
Hieman Himoksesta pohjoiseen sijaitsevat Riihivuori ja Laajavuoren Laajis. Laajis on erityisesti jyväskyläläisten suosiossa, sillä se sijaitsee noin 4 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Keskuksessa on yhteensä 13 rinnettä ja 4 snowparkia, joten tekemistä tulee varmasti riittämään. Riihivuori on hieman pienempi sisältäen 6 valaistua rinnettä, snowparkin, ja muuta oheistekemistä.
Itä-Suomessa on runsaasti pienempiä laskettelukeskuksia, kuten pikkuinen Paloisvuori, jossa on ainoastaan 2 rinnettä. Joensuun lähettyvillä sijaitseva Mustavaara on sekin melko piskuinen neljällä rinteellään, mutta lunta piisaa usein pitkään ja uusittu street-alue tarjoaa kokeneillekin laskijoille hieman enemmän haastetta. Varsinaisia hoidettuja latuja ei ole, mutta lähimaastossa hiihtäminen onnistuu helposti.
Mikkelin suunnassa sijaitsee puolestaan Ski Torninmäki, jossa rinteitä on 4. Torninmäki on talviurheilukeskus, jossa on laskettelemisen ohella myös runsaasti muuta mukavaa tekemistä. Mikkelistä alueelle on hyvät yhteydet. Lähellä sijaitsevat myös Hasamäki ja Varkaus Ski Center, joissa molemmissa on 5 rinnettä ja mahdollisuus hiihtää myös murtomaahiihtoa alueen lähiympäristössä.
Varaa täältä sopiva majoitus Mikkeliin.
Koli on Suomen vanhin kansallispuisto, ja alueella sijaitsee myös 7 rinteen laskettelukeskus, Ukko-Koli, jossa on upeita maisemia ja tekemistä koko perheelle. Keskus sopii mainiosti niin hiihtäjille kuin laskijoillekin. Kolilla voi todella rentoutua ja keskus markkinoikin itseään enemmän mielentilana kuin paikkana. Tämän voi jokainen Kolilla vieraillut ymmärtää, alueella on tunnelmaa!
Kolin hiihtolomaan sopii mainiosti myös mökkiloma, joten varaa täältä sopiva mökki Kolilta.
Tahko on Kuopion kupeessa sijaitseva 24 rinteen laskettelukeskus, jossa hiihtolatuakin löytyy yli 8 kilometrin matkalta. Pisimmät rinteet ovat jopa yli tuhat metriä pitkiä, joten laskiessa on helppo päästä sopivaan mielentilaan, ja kruisailla rennoissa tunnelmissa alas. Korkeuseroa on noin 200 metriä, ja alueelle on erityisesti Kuopiosta hyvät yhteydet.
Pohjois-Suomeen matkataan usein hiihtolomalle, ja alueen tunturit todella kutsuvat laskettelemaan. Lapista ja hieman etelämpääkin löytyy runsaasti isompia ja pienempiä laskettelukeskuksia, joista erityisesti suuremmat ovat tulleet monelle aktiiviselle laskettelijalle tutuksi vähintäänkin maineensa puolesta. Pohjois-Suomen laskettelukeskusten viehätys perustuu niiden monipuolisuuteen, siellä on tarjolla todella runsaasti tekemistä, vaikka ei rinteeseen lähtisikään.
Pohjois-Suomen eteläisimpiä laskettelukeskuksia on Vuokatti, jossa on tarjolla 13 eri rinnettä ja huimat 150 kilometriä hoidettua latua murtomaahiihtäjille. Vuokatin slopestyle-rinne sopii erityisesti lautailijoille ja freestylelaskijoille, mutta tarjolla on luonnollisesti myös paljon helpompia rinteitä, joihin aloittelijatkin uskaltavat. Vuokatista ja muista Pohjois-Suomen laskettelukeskuksista kerrotaan hieman lisää tietoa seuraavassa listassa.
Vuokatissa onnistuu myös mökkiloma, joten katso täältä paras majoitus Vuokatista.
Vuokatista hieman pohjoiseen sijaitsevat Paljakka ja Ukkohalla. Oulun vieressä on lisäksi myös Ruskotunturi, joka on pienehkö 5 rinteen ja 3 hissin keskus. Ruskotunturi sopii erinomaisesti perheille. Paljakka sopii omaa tilaa arvostaville. Rinteet ovat hyvässä kunnossa ja ruuhkia syntyy harvoin. Suurempi Ukkohalla sen sijaan houkuttelee usein runsaasti kävijöitä perheistä yksinlaskijoihin ja kaveriporukoihin.
Rovaniemen lähettyvillä sijaitseva Ounasvaara tarjoaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia laskettelun lisäksi ja lähettyvillä on muun muassa sisäpelihalli. Ounasvaara toimii vuoden ympäri, ja hiihtokeskus sijaitsee vain parin kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Suomen pohjoisin laskettelukeskus on Saariselkä, joka tarjoaa kahden tunturin laskettelumahdollisuudet ja Urho Kekkosen kansallispuiston lähes henkeäsalpaavan upeat maisemat.
Ounasvaaraan on helppo lähteä laskettelemaan kun varaat sopivan mökin Rovaniemen lähistöltä.
Ruka sijaitsee Kuusamon alueella, ja se on ehdottomasti yksi Suomen suosituimpia ja tunnetuimpia laskettelukeskuksia, vaikka ei kokonsa puolesta se suurin olekaan. Itse Rukatunturi on noin 500 metriä korkea, rinteitä on 35 kappaletta ja niistä pisin on 1 300 metriä. Rukalla laskukausi jatkuu toukokuulle asti, ja alueella on runsaasti majoittumismahdollisuuksia.
Katso ja varaa parhaat mökit Rukalta
Levi on yksi Suomen suurimmista laskettelukeskuksista. Levi-tunturi on korkeudeltaan 530 metriä ja se sisältää 43 tasoltaan ja pituudeltaan vaihtelevaa rinnettä. Levi on auki ympäri vuoden ja ohjelmaa löytyy lähes vuorokauden jokaiselle tunnille. Tunturi sopii kaikenlaisille ihmisille, mutta on erityisesti nuorten laskijoiden ja kaveriporukoiden suosiossa ja tunnettu todellisena menomestana.
Katso ja varaa parhaat mökit Leviltä
Ylläs sijaitsee Kolarin kunnassa, melko lähellä Leviä, mutta se on rinteidensä suhteen hieman rauhallisempi. Yllästä on pidetty Suomen kauneimpana laskettelu- ja hiihtokeskuksena. Yllästä ympäröi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja sen aktiviteetit eivät rajoitu pelkästään lasketteluun. Lasketteluunkin saa toki aikaa kulumaan, sillä hissilipulla on käytettävissä kahden tunturin 63 rinnettä, joihin tuskin päivä riittää.
Katso ja varaa parhaat mökit Ylläkseltä
Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi ja suosittu laskettelupaikka. Tunturi kohoaa 430 metrin korkeuteen. Iso-Syötteellä on 17 rinnettä, joista jokainen löytää helposti omansa. Mikäli tämä ei vielä riitä, vieressä sijaitseva Pikku-Syöte sisältää yhdeksän rinnettä. Iso-Syötteellä on muun muassa snowpark, freeride- ja nautiskelurinteet, jonka lisäksi luonnollisesti runsaasti oheistoimintaa, kuten ravintoloita.
Suomessa on talvisin optimaaliset olosuhteet laskettelulle ja runsaasti laskettelukeskuksia ympäri maata.
Suomen laskettelukeskukset ovat myös tarjonnaltaan niin monipuolisia, että niihin kannattaa tutustua laajemminkin.