Saariston rengastie on kesämatkailijan unelma -- joko tunnet sen?

Saariston rengastie sijaitsee Länsi-Suomessa Turun saariston alueella. Tie on paitsi kätevä kulkureitti ympäri saaristoa, myös varustettu erittäin kauniilla maisemilla ja virkistävillä pysähdyspaikoilla, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita.

Rengastie vaatii kokonaisuudessaan useamman lauttamatkan, ja sen parissa voidaan viettää useita päiviä, mutta tarvittaessa sen ajaa läpi nopeastikin. Saariston rengastiellä voidaan oppia myös alueen historiaa ja kohdata kulttuuria.

Saariston rengastien reitti ja pituus

Saariston rengastie on pituudeltaan 250 kilometriä riippuen hieman siitä, mitä reittejä suosii. Rengastie voidaan kulkea joko autolla tai pyörällä, mutta pyöräily antaa enemmän vaihtoehtoja oman reitin valintaan. Pyörällä voidaan pysähtyä lähes mihin tahansa, joten se onkin paras tapa reitin kulkuun. Luonnollisesti pyöräillessä aikaa tulee varata enemmän, ja kannattaa varata muutama ekstrapäivä maisemien ja paikallisen kulttuurin ihasteluun. Rengastiellä on myös useampi lautta- ja lossiylitys edessä, joten aikatauluihin kannattaa tutustua etukäteen välttyäkseen turhalta odottelulta.

Saariston rengastien virallinen reitti kulkee seuraavasti: Turku-Parainen, Parainen-Nauvo, Nauvo-Korppoo ja Nauvo-Houtskari, Houtskari-Iniö, Iniö-Kustavi-Taivassalo, Taivassalo-Merimasku, Merimasku-Naantali ja Naantali-Turku. Matkalla voidaan halutessa poiketa myös pikkurengastiellä, joka poikkeaa Naantalista historiallisen Seilin saaren kautta Kaarinaan ja Turkuun. Mikäli aikaa on riittävästi, kannattaa molemmat rengastiet katsastaa läpi. Samoja maisemia saattaa tulla matkan aikana vastaan, mutta luonto on niin kaunista, että niitä ihailee mieluusti kerran jos toisenkin. Rymättylän, Hangon ja Nauvon kirkonkylän välillä liikennöi yhteysalus M/S Östern.

Saariston rengastie on kokonaisuudessaan auki kesäkaudella eli 15.5. -- 31.8.2020. Muinakin aikoina reittejä voi toki kulkea, mutta esimerkiksi taukopaikkojen aukiolossa ja lauttaliikenteen aikatauluissa saattaa esiintyä erilaisia muutoksia. Sesongin ulkopuolella osa kahviloista, museoista ja majapaikoista on auki lyhyemmän aikaa tai ei ollenkaan. Erityisesti pyörällä liikkuvien kannattaa kesäajan ulkopuolella varautua äkillisiin sään muutoksiin, joita saattaa saariston alueella ilmentyä useita päivässä. Myös lyhenevät päivät vaativat tarkkaa aikataulutusta. Tässä muutamia kiinnostavia tietoja rengastiestä:

  • Saariston rengastie otettiin käyttöön vuonna 1996.
  • Rengastien tarkoituksena oli alun perin edistä Lounas-Suomen matkailua.
  • Rengastienvarrella on useita eri nähtävyyksiä.
  • Reitillä on vesistöjen ylityksiä noin 30-50 kilometriä.

Saariston rengastien vesiteiden ylitys onnistuu erilaisilla aluksilla. Reiteillä liikennöi neljä lauttaa, kolme lossia ja yksi yhteysalus. Houtskarin ja Iniön välillä liikennöi yhteysalus M/S Antonia, joka kulkee ainoastaan toukokuun ja elokuun välillä. Muina aikoina rengastien kulku ei tältä reitiltä onnistu ilman omaa venettä tai muuta vaihtoehtoista kulkuneuvoa. Muut lauttaa tai lossia vaativat ylityspaikat ovat Parainen-Nauvo, Nauvo-Korppoo, Korppoo-Houtskari, ja Iniö-Kustavi. Ylitysajat vaihtelevat viiden ja 50 minuutin välillä riippuen siitä, missä ylitys tehdään.

Reitti alkaa Turusta

Saariston rengastien reitti alkaa virallisesti Turusta, mistä voidaan suunnata kohti Paraisia. Reitti voidaan toki kiertää muutakin kautta, mutta valmis reitti on loogisin ja helpoin. Turku itsessään on toki vierailemisen arvoinen kaupunki, ja erityisesti kesäisin kannattaa pysähtyä esimerkiksi torille nauttimaan päivästä. Turusta voidaan myös ostaa matkalle tarvittavat ruoka- ja retkitarvikkeet, mikäli niitä ei ole vielä hankittu. Matkan varrella on toki pysähdyspaikkoja, mutta tarvikkeiden hankkiminen on vaivattominta Turusta kaupungin suuren koon vuoksi.

Kun Turku on katsastettu, voi matka alkaa kohti Paraisia. Ensiksi kannattaa edetä kohti Kaarinaa. Kiireettömät voivat pysähtyä pikaisesti Kaarinassa, ja alueella on myös paljon erilaisia palveluita, mikäli jotain sattui unohtumaan. Kaarinasta matka jatkuu kohti Kuusiston linnanraunioita, joilla vierailu kannattaa. Rauniot ovat historiallinen kohde 1200- ja 1300-luvuilta. Matkaa voidaan jatkaa tästä Paraisten keskustaan, jossa on ihastuttava rantakaupungin tunnelma. Alueella on muun muassa useita luontopolkuja, melomismahdollisuus ja monia ravintoloita ja kahviloita.

Paraisilta matka jatkuu kohti Nauvoa. Erityisesti pyöräilijöiden kannattaa suunnata Sattmarkin kahvituvalle, jossa voidaan pysähtyä levähtämään ja mahdollisesti tutkimaan kauniiden maisemien ympäröimää aluetta. Kahvituvalta matka jatkuu Lillmälön lauttarantaan. Matkan varrelle jää Lenholmin luonnonsuojelualue. Itse lauttamatka Nauvoon kestää noin kymmenen minuuttia, ja välillä liikennöivät alukset ovat L/A Elektra, L/A Sterna ja L/A Falco. Lautta saapuu Prostvikin rantaan, josta on matkaa Nauvon keskustaan noin 15 kilometriä. Prostvikissä kannattaa ensin tutustua lähiympäristöön ennen matkan jatkamista.

Nauvo on osa Paraisten kuntaa ja historiallinen saaristolaisalue, jossa on ollut asutusta jo 1300-luvulla. Nauvo koostuu noin 3 000 saaresta, luodosta ja kalliosta -- lähiympäristöön tutustuminen kannattaa! Nauvon pohjoisilta saarilta on löydetty pronssikauden aikaisia hiidenkiukaita. Historiasta kiinnostuneet voivat vierailla myös vanhassa Nauvon kivikirkossa, joka on rakennettu 1400-luvulla. Nauvo tarjoaa kattavat mahdollisuudet retkeilyyn, pyöräilyyn, melomiseen ja moneen muuhun aktiviteettiin. Kiireettömien matkailijoiden kannattaa harkita kaupungissa yöpymistä ehtiäkseen tutustua alueeseen mahdollisimman hyvin.

Pidemmälle saaristoon

Nauvosta matka jatkuu kohti Korppoota. Päästäkseen keskustasta lauttarantaan, tulee suunnata Pärnäisiin ja matkaa on noin 14 kilometriä. Pärnäisistä suunnataan kohti Retaista ja lauttaylitys kestää noin viisi minuuttia. Liikennöivät alukset ovat L/A Prostvik 1, ja L/A Nagu 2. Retaisten lauttarannasta matkaa Korppoon keskustaan on noin kymmenen kilometriä. Keskustasta kannattaa suunnata Korpoströmin Saaristokeskukseen, joka toimii Saaristomeren kansallispuiston huoltotukikohtana. Alueella on mahdollista oppia todella paljon saaristolaiselämästä, historiasta ja Saaristomeren alueen ekologiasta.

Korppoosta Galtbyn lauttarannasta jatketaan Kittuisiin; matka kestää noin 30 minuuttia. Matkan varrella voidaan poiketa lautalla viehättävälle Norrskatan saarelle. Saarella on noin 15 kilometriä pitkä polku, jonka varrella on upeita maisemia. Saarella on myös kaunis kirkko. Saavuttuaan Houtskariin, kannattaa ottaa suunta kohti Näsbyn kylää. Siellä voidaan vierailla kauniissa, vuonna 1703 rakennetussa puukirkossa ja saaristomuseossa. Houtskarissa on vähän vakituisia asukkaita, mutta runsaasti mökkiläisiä ja vierailijoita. Alue kuuluu kokonaisuudessaan Saaristomeren biosfäärialueeseen.

Houtskari on hyvin omanlaisensa paikka, ja siellä kannattaakin tutustua alueen useisiin eri kyliin, jotka poikkeavat paljonkin toinen toisistaan. Järviksen näkötornilla kannattaa vierailla ollessaan Näsbyssä. Kun jatketaan Houtskarista eteenpäin, suuntautuu matka kohti Iniön aluetta. Matkan etappi alkaa Mossalan yhteysalusrannasta, jonne on matkaa Houtskarin keskustasta noin 14 kilometriä. Matkan tähän etappiin kuuluu kaksi lossiylistystä, joten kannattaa varata reippaasti aikaa. Molemmat lossimatkat kestävät noin viisi minuuttia, mutta erityisesti kesällä esiintyy ruuhkia.

Mossalan yhteysalusrannasta liikennöi M/S Antonia kohti Iniön Dalenia. Mossalan rannassa on runsaasti tekemistä. Alueella on muun muassa kahvio ja näköalapaikka, missä kannattaakin ihailla maisemia, mikäli yhteysaluksen lähtöön on aikaa. Lauttamatka Daleniin on matkan pisin vesiylitys, ja se kestää noin 50 minuuttia. Kun yhteysalus saapuu Daleniin, on siitä noin kolmen kilometrin matka Iniön keskustaan. Liikennettä on usein melko vähäisesti. Iniön keskusta on pieni, mutta ihmisiä alueella riittää erityisesti turistiaikaan.

Iniö, ulkosaaristo ja Kustavi

Iniössä päästään kokemaan todellista saaristolaiselämän tunnelmaa. Kaikki on melko pientä, ja luonto on läsnä kaikkialla. Asukkaita on vakituisesti hieman päälle 200, ja saaria sekä luotoja on yli 1 000. Rantakilometrejä kertyy yli 700. Suurin nähtävyys Iniössä onkin luonto, joka on vaihtelevaa karujen luotojen ja metsämaisemien välillä. Norbyn luontopolku kannattaa ehdottomasti tallustaa läpi, sillä se päättyy Kasbergetille, joka on Iniön korkein paikka, 40 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueella voi bongailla myös lintuja, esimerkiksi merikotkia.

Mikäli käytössä on vene, voidaan Iniöstä suunnata myös ulkosaaristoon tai erilaisten yhteyksien avulla pienemmille naapurisaarille. Ulkosaaristo on melko asumatonta aluetta, mutta kesäaikaan väkiluku luonnollisesti moninkertaistuu. Ulkosaaristossa saadaan aurinkoisina päivinä nauttia leppoisasta säästä ja lempeästä tuulen vireestä. Alue kuuluu kokonaisuudessaan Saaristomeren kansallispuistoon, jossa voidaan nähdä matalakasvuisia lehtimetsiä ja paljaita kallioita. Ulkosaaristossa kannattaa huomioida erilaiset rajoitukset, koskien alueella vierailua ja oleskelua. Tässä muutamia mielenkiintoisia faktoja kansallispuistosta, ulkosaaristosta ja Iniön alueesta:

  • Saaristomeren kansallispuisto on kooltaan 50 000 hehtaaria.
  • Ulkosaaristoon kuuluvassa Utössä aurinko paistaa kesällä eniten koko Suomessa.
  • Iniössä on myös lossiyhteyksiä pienemmille saarille.
  • Iniön näköalapaikalta näkee selkeänä päivänä jopa Ahvenanmaalle.

Jatkaakseen matkaa Iniöstä, on suunnattava kohti Kannvikin yhteyslaituria. Tällä matkalla on yksi lossiylitys, ja yhteensä matkaa kertyy noin kuuden kilometrin verran. Lossipaikoilla esiintyy harvemmin ruuhkaa, mutta turistikauden ollessa vilkkaimmillaan, kannattaa varautua odottamaan. Kannvikista lautta kulkee Kustavin Heponiemeen, ja kestää noin 25 minuuttia. Tästä voidaan jatkaa suoraan kohti Taivassaloa tai pysähtyä Kustaviin ja mahdollisesti myös yöpyä alueella. Kustavi on sekä maisemiltaan että historialtaan mielenkiintoista aluetta, joten alueella vierailua kannattaa ehdottomasti vähintäänkin harkita.

Kustavissa rengastieltä on mahdollista hieman poiketa ja vierailla lähialueilla ennen kuin jatkaa matkaansa. Rantaviivaa alueella on yli 900 kilometriä, ja erilaisia luontokohteita sekä historiaa löytyy runsaasti. Kustavin puukirkko valmistui vuonna 1783. Tämä rengastien lähettyvillä sijaitseva kirkko on yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Pidempään alueella viihtyvät voivat vierailla myös Isokarin majakalla, joka yksi Suomen 60 majakasta. Siellä on mahdollista käydä opastetulla kierroksella. Kustavissa on runsaasti myös kauniita luonto- ja vaelluskohteita.

Taivassalosta kohti Merimaskua ja Naantalia

Kustavista matkaansa voi jatkaa kohti Taivassaloa, jonne on Heponiemestä matkaa noin 17 kilometriä. Taivassalossa kannattaa pysähtyä vähintään muutamaan kertaan ihailemaan maisemia, sillä alue on täynnä toinen toistaan ihanampia rantanäkymiä ja pikkukyliä. 1300-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kivikirkko on arkkitehtoninen harvinaisuus. Kaitaisten silta puolestaan on yksi Suomen pisimmistä silloista. Kyynelten kalliolla voidaan käydä tutustumassa paikalliseen perimätietona kulkeneeseen tarinaan kahdesta rakastavaisesta ja heidän lapsestaan. Alue on myös maisemallisesti erittäin viehättävä ja tutustumisen arvoinen.

Merimaskuun suunnataan Taivassalosta, ja matkaa on noin 40 kilometriä. Matkan varrella on runsaasti huoltamoita ja levähdyspaikkoja. Vastaan tulee myös tukikohta Motti ja Muntin museosilta. Asikkaisissa päästään vierailemaan Louhisaaren kartanossa, jota pidetään Mannerheimin synnyinkotina. Rakennus on vuodesta 1961 ollut museoviraston hallussa, ja siellä voidaan tutustua rakennuksen historiaan. Aluetta ympäröi myös kaunis puisto. Matkalle kohti Naantalia kannattaa varata aikaa, sillä maisemat ovat upeita ja niissä viettää mieluusti hieman pidemmänkin aikaa.

Jo itse matka Naantaliin on erittäin miellyttävä ja maisemiltaan upea. Myös kaupungille kannattaa varata ainakin päivä, sillä se on vierailemisen arvoinen, aurinkoinen kesäkaupunki. Naantalissa kannattaa vierailla muun muassa Vanhankaupungin kapeilla kujilla, joilla viipyilee menneen maailman tunnelmaa. Myös presidentin kesäasunto, Kultaranta, sijaitsee tässä kaupungissa. Se on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä ja sinne järjestetään opastettuja kierroksia, joissa rakennukseen päästään tarkemmin tutustumaan. Naantalissa on myös uimarantoja ja torikahviloita, joissa voidaan nauttia kesäpäivästä.

Naantali on Saariston rengastien viimeinen etappi, ja reitti suuntautuu sieltä takaisin Turkuun. Matkaa Naantalin ja Turun välillä on noin 17 kilometriä, joten matkan taittaa pyörällä reilussa tunnissa. Naantalista voidaan poiketa vielä pienen rengastien reitille Seilin saarelle. Lähtöpaikkana toimii Naantalin Hanka ja lauttareitti Seiliin kestää noin tunnin. Itse Seilistä päästään palaamaan samaa reittiä takaisin tai suuntaamaan Nauvon kautta Paraisiin ja Turkuun. Seiliin tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä kyseessä on varsin mielenkiintoinen kohde.

Yhteenveto

Saariston rengastiellä kuluu helposti useampi päivä, jopa viikkoja, sillä nähtävää löytyy runsaasti. Kiireetön matkailija voi leiriytyä matkan varrella esimerkiksi saaristossa ja nauttia täysin rinnoin kiireettömästä, kesäisestä tunnelmasta meren äärellä.

Mikäli aika on rajallinen, voidaan reitti kiertää autolla. Toinen vaihtoehto on kulkea ainoastaan pieni rengastie, jossa varmasti riittää nähtävää. Kohde on ehdottoman suositeltava jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle ja saaristossa viihtyvälle matkailijalle.

Varaa mökki Turusta ja lähde tutustumaan saariston rengasreittiin